Најновите податоци покажуваат дека западните санкции кон Русија ја доведоа Кина во победничка позиција да може да обезбеди многу поевтина руска нафта за својата економија, додека европската економија е оставена да плаќа многу поскапи енергенси.

Според податоците на кинеската влада, Русија ја престигна Саудиска Арабија како најголем добавувач на нафта во Кина во првите два месеци од 2023 година, бидејќи купувала руска нафта со голем попуст поради санкциите.

Во периодот од јануари до февруари од Русија се извезени вкупно 15,68 милиони тони или 1,94 милиони барели дневно, што е за 23,8% повеќе во споредба со 1,57 милиони барели дневно во истиот период во 2022 година, покажаа податоците од Генералната царинска управа на Кина.

Минатата година Русија била втор најголем снабдувач на сурова нафта во Кина со 86,2 милиони тони.

Увозот на сурова нафта од Саудиска Арабија изнесувал 13,92 милиони тони во двомесечниот период, што е еквивалентно на 1,72 милиони барели дневно, што е намалување од 1,81 милиони барели дневно една во споредба со година порано.

Саудиска Арабија била најголемиот снабдувач на Кина во 2022 година, продавајќи 87,49 милиони тони сурова нафта во текот на годината, што е еквивалентно на 1,75 милиони барели дневно.

Западните санкции и ограничувањето на офшор цените на руската сурова нафта по руската инвазија на Украина го ограничија бројот на купувачи за руската понуда, поради што таа тргува со големи попусти.

Независните кинески рафинерии, од кои многу се со седиште во провинцијата Шандонг, се меѓу главните корисници на промената во моќта на одредување на цените.