Се намалуваат индексите на шеќерот, растителните масла, житариците, млечните производи, додека индексот на цените на месото останува непроменет, соопшти агенцијата на ОН

Глобалните цени на храната продолжија да паѓаат во јуни, предводени од намалувањето на цените на шеќерот, растителните масла, житариците и млечните производи, објави денескаа Организацијата на ОН за храна и земјоделство (ФАО).

Индексот на цените на храната на ФАО во јуни во просек изнесуваше 122,3 поени, што е намалување за 1,4% во однос на претходниот месец.

Индексот на цените на храната на ФАО е индекс пондериран според трговијата кој ги следи меѓународните пазарни цени на пет главни групи на прехранбени производи.

Индексот на цените на житарките се намали за 2,1% во однос на мај со намалување на цитатите за 3,4% за грубото зрно, 1,3% за пченицата и 1,2% за оризот.

Индексот на цените на растителното масло се намали за 2,4% на месечно ниво, бидејќи пониските светски цени на палминото и сончогледовото масло, повеќе од неутрализираа повисоки котации на соја и масло од репка во јуни.

Индексот на цените на млечните производи се намали за 0,8 отсто во однос на еден месец претходно во јуни, поттикнат од пониските цени на сирењето.

Индексот на цените на шеќерот падна за 3,2%, прв пад во последните пет месеци, главно предизвикан од добрата жетва на шеќерна трска во Бразил и слабата глобална побарувачка за увоз, особено од Кина.

Од друга страна, индексот за месо беше практично непроменет во јуни, бидејќи зголемувањето на цените на месото од живина и свинско месо беше речиси неутрализирано со намалувањето на цените на говедското и овчкото месо.