Долгорочните цени за контерјнерски поморски транспорт достигнаа најниско ниво во последните две години, токму кога на пазарот влегуваат рекордно нови нивоа на бродови и прекумерниот капацитет додава дополнителен притисок: Xeneta

Глобалните долгорочни цени за контерјнерски поморски транспорт потонаа на двегодишно најниско ниво во јули, при што најновите податоци од Индексот за испорака на Xeneta (XSI®) покажаа пад од 9,5% од јуни, продолжувајќи го падот што започна минатата година.
Падот се случува во време кога на пазарот влегуваат рекордно нови нивоа на бродови и прекумерниот капацитет додава дополнителен притисок врз цените.

Податоците на Xeneta добиени од водечките светски доставувачи покажуваат дека цените паѓаат на сите главни трговски коридори.

Пазарната аналитичарка на Xeneta, Емили Стаусбол, истакнува дека индикациите на пазарот исто така покажуваат дека на хоризонтот ќе има малку одмор за превозниците.

Превозниците кои чекаат поголеми количини во јули и во наредните месеци поради шпицот на сезоната, сè поверојатно дека ќе бидат разочарани“, вели Емили Стаусбол, аналитичарка на Xeneta.

Дури и ако обемот навистина се зголеми, и што и да се случи со побарувачката, прекумерниот капацитет сега е неизбежен бидејќи овие рекордни бројки на нови бродови што ќе бидат испорачани оваа година ќе имаат широкосежен ефект“, додава Стаусбол.

Бројките покажуваат алармантна ситуација која се развива за превозниците бидејќи јуни ги забележа највисоките месечни испораки на нови бродови досега, со капацитет од повеќе од 300.000 TEU од вкупно 40 нови бродови додадени на пазарот. Во првите шест месеци од годината беа испорачани вкупно 990.000 TEU, а приближно истото ќе дојде во втората половина на 2023 година.

Ниската побарувачка сè уште е основниот фактор што влијае на цените и бројките за јули беа мрачни насекаде.

Просеците на сите валидни долгорочни цени се намалија за повеќе од 50% во споредба со пред една година“, вели Стаусбол.

И покрај зголемувањето на обемот од претходните месеци, глобалната побарувачка за контејнери останува намалена од година во година.

Извор: Container news