Јапонската логистичка групација Nippon Express Holdings купи мнозински удел во австриската компанија за логистика и организација на контејнерски транспорт Cargo-partner за 835 милиони евра. Со преземањето на cargo-partner, кој работи и македонскиот логистички пазар, Nippon добива силна позиционираност на логистичкиот пазар во Централна и Источна Европа, но и покриеност на Азија и САД.

Австриската логистичка компанија Cargo-partner, којa годинава слави 40 години постоење, има приходи од повеќе од 2,2 милијарди долари годишно. Основана е од Стефан Краутер и започнала со само пет вработени на аеродромот во Виена, а денеска брои околу 4.000 вработени во 40 земји.

Cargo-partner работи на македонскиот пазар од 2021 година, како надополнување на центрите за логистика и патен транспрт во Бугарија, Грција, Србија, Хрватска и Словенија.

Двете организации ќе имаат корист од значителни синергии во глобалната покриеност, проширено портфолио на услуги, зајакната регионална, производствена и ИТ експертиза и зголемен обем“, коментира Краутер.

Според него, Nippon Express ќе има корист од силната и широка мрежа во Централна и Источна Европа која идеално ја надополнува постоечката мрежа на јапонската компанија, додека за возврат cargo-partner ќе скокне „неколку лиги“ во интраазиските и транспацифичките трговски рути.

Од компанијата Nippon изјавуваат дека работат на глобална стратегија од 2019 година.

“Cargo-partner, со седиште во Виена, Австрија, има силна логистичка деловна платформа во Централна и Источна Европа кој привлече внимание како индустриска база за Европа. Cargo-partner го работи својот бизнис со воздушни и поморски шпедиции низ Европа, Азија и северна Америка во автомобилската, електричната и електрониката и фармацевтската / медицинската индустрија кои се дел од основната дејност за раст”, се вели во стратегијата за динамичен раст на групацијата.

Како резултат на тоа, велат од Nippon, заклучивме дека е многу корисно за нас да го поздравиме Карго-Партнер во нашата групација со цел дополнително да го зајакнеме шпедитерскиот бизнис преку синергии и, преку искористување на конкурентските сили на секоја компанија, да создадеме уште поактивна продажба и маркетинг операција и зголемување на нашето присуство на глобалниот пазар“.

Nippon Express ќе се фокусира на четири области: зајакнување на нејзината европска мрежа и услуги; поголем глобален обем на воздух и море; подобра поддршка на клиентите во Азија и Европа; и развивање синергии.

Раководењето од страна на агилни основачи носи значителни предности, но од одредена фаза натаму, високопрофесионалното и долгорочно стабилната сопственост е позначајно“, рече г-дин Краутер.

Ќе беше исто така добра опција за менаџментот и вработените да продолжат да одат целосно сами, но бидејќи идеалниот нов стратешки сопственик беше пронајден во NX Group, на крајот бевме убедени дека ова е вистинскиот начин да се оди напред. Следејќи ја политиката за интеграција што ја видовме од NX Group досега, Cargo-Partner ќе остане Cargo-Partner, како во организацијата, така и во однос на брендирањето – и ќе стане најсилниот cargo-partner досега“.

„Карго-Партнер, исто така, ќе продолжи да работи со својата сегашна глобална мрежа на агенти, ќе се стреми да го прошири овој дел од својот бизнис и да го поддржува во иднина со својата надградена платформа која е во развој“.

Договорот беше потпишан на 12 мај и ќе стапи на сила по вообичаените регулаторни одобренија, за околу четири до седум месеци.

Во продолжение прочитајте го интервјуто со Бојан Станоевски, првиот човек на Cargo-partner на македонскиот пазар.