За брендовите за храна и пијалоци ќе биде од клучно значење да ги предвидат главните трендови кои го обликуваат однесувањето и ставовите на потрошувачите во новата 2024 година.

Пазарите за храна и пијалоци годинава ќе бидат  обликувани од преовладувачката несигурност и загриженост, бидејќи потрошувачите се соочуваат со бројни предизвици кои ги наметнаа војната во Украина, пандемијата, инфлацијата на цените и растечките притисоци врз синџирите за снабдување во индустријата за храна.

Како резултат на тоа, потрошувачите се фокусирани да ја заштитат својата физичка и емоционална благосостојба.

Најважните трендови што ги идентификуваа експертите од FMCG индустријата за 2024 година се: 1) Максимизирање на вредноста, 2) Зелена транзиција, 3) Моја чинија, мој профил, 4) Стремеж кон среќа, 5) Природна хармонија.

Оваа статија ќе ги истражи првите пет од овие трендови и ќе обезбеди активни препораки за брендовите кои работат во индустријата FMCG во 2024 година и пошироко.

1. Максимизирање на вредноста

53% од глобалните потрошувачи активно бараат да ги намалат трошоците за храна и пијалоци (FMCG Gurus, 2023).

Потрошувачите го чувствуваат влијанието на ценовната инфлација и активно се обидуваат да ги намалат своите трошоци за храна и пијалоци. Како што потрошувачите ги прифаќаат навиките за рецесиско трошење, лојалноста кон брендовите се намалува и купувачите стануваат поспремни да истражуваат и други опции за купување.

И покрај ова, потрошувачите ќе имаат за цел да ги минимизираат компромисите. Тие ќе бараат снаодливи начини за искористување на промотивните понуди, намалување на отпадот на храна… Брендовите треба да одговорат со воведување иновации во пакувањето за да го продолжат рокот на траење на производите и да обезбедат персонализирани промотивни понуди кои одговараат на индивидуалните потреби.

Се очекува намалување на трошењето за несуштински потреби. Сепак, потрошувачите сè уште сакаат подароци и награди преку малопродажните канали. Од клучно значење е овие уживања да останат достапни и да не резултираат со чувство на вина после конзумирање.

Малопродажниот сектор е сведок на зголемена побарувачка за премиум задоволства бидејќи потрошувачите се обидуваат да рекреираат искуства со квалитет на ресторани дома или да уживаат во мали уживања за моменти на бегство и дружење со саканите.

2. Зелена транзиција

8 од 10 глобални потрошувачи повеќе би и верувале на компанијата доколку користи регенеративно земјоделство (FMCG Gurus, 2023).

Потрошувачите се повеќе се свесни за влијанието на климатските промени врз синџирите за производство на храна и признаваат дека самото земјоделство придонесува за ова прашање. Тие очекуваат сите производители, без разлика на големината, да усвојат снаодливи и еколошки практики кои ги зачувуваат биодиверзитетот и природните ресурси. Оваа контрола се протега не само на големите мултинационални корпорации, туку и на малите и локалните производители.

Брендовите мора да покажат снаодливост низ синџирот на снабдување за да се усогласат со потрошувачките вредности. Сепак, иако потрошувачите ја признаваат итноста на климатската криза, тврдењата за одржливост сами по себе не ги поттикнуваат само одлуките за купување.

Пораките за животната средина можат да бидат огромни, особено во несигурни времиња, а поврзаноста на таквите производи со повисоки цени може да ги одврати потрошувачите. Во реалноста, навиките за купување не се водени само од алтруизмот. Затоа, брендовите треба да ја промовираат вредноста на еколошките производи со истакнување на дополнителни придобивки.

4. Стремеж кон среќа

57% од глобалните потрошувачи велат дека се обиделе да ја подобрат својата ментална благосостојба во текот на минатата година (FMCG Gurus, 2023).

Во последниве години, растечките цени и брзата природа на нашиот постпандемски свет имаа значително влијание врз емоционалната благосостојба на потрошувачите. Како резултат на тоа, голем број потрошувачи активно бараат начини да го подобрат своето расположение и да ја подобрат нивната ментална благосостојба.

Кога ги прашале за нивната дефиниција за добра ментална благосостојба, потрошувачите постојано даваат приоритет на среќата како основен аспект. Тие се склони да се повлечат од притисоците на секојдневниот живот и да ги преоценат своите приоритети, што ќе ги наведе да им дадат приоритет на подобрите навики за спиење и поздравите обрасци на исхрана.

5. Природна хармонија

59% од глобалните потрошувачи велат дека станале повнимателни кон составот на храната која ја купуваат во текот на минатата година (FMCG Gurus, 2023).

Потрошувачите активно обрнуваат внимание на состојките што се користат во формулациите на производите и се обидуваат да донесат брзи и информирани одлуки за нутритивниот профил на производот.

Акцентот на реалноста и автентичноста е силно ценет од страна на потрошувачите. Тие бараат производи што ги сметаат за природни, бидејќи веруваат дека тие се подобри и за нивната сопствена благосостојба и за животната средина. Оваа желба за автентичност доведе до зголемена побарувачка за производи без побарувања и рационализирани списоци на состојки.

Сепак, важно е да се осигура дека секое рационализирање на состојките не е погрешно сфатено како вежба за намалување на трошоците, бидејќи потрошувачите ја ценат и автентичноста и квалитетот.

Извор: ESM Magazine