Maersk, една од најголемите светски фирми за контејнерски транспорт оствари рекордна заработка во 2022 година, но предупредува на тешка година

Данскиот гигант, кој се смета за барометар за глобалната трговија, објави дека неговата заработка пред камати, даноци, депрецијација и амортизација (EBITDA) достигна 6,5 милијарди долари во четвртиот квартал, што е намалување од заработката од 8 милијарди долари остварена во истиот квартал од 2021 година.
Со тоа вкупнниот изнис на EBITDA за цела 2022 година достигна 36,84 милијарди долари, што е најсилен резултат во својата историја.
Maersk проектира дека глобалниот пазар на океански контејнерски транспорт ќе порасне во опсег од -2,5% до +0,5% во 2023 година.
Се очекува основната EBITDA да падне помеѓу 8 и 11 милијарди долари во 2023 година.

Maersk доживеа „исклучителна“ година во 2022 година поради континуираниот пораст на цените за контејнерски превоз , но во својот извештај за заработка во третиот квартал забележа дека цените го достигнаа врвот и нормализацијата негативно ќе влијае на заработката, предупредувајќи за „темни облаци на хоризонтот“.

За 2023 година, Maersk очекува основната EBITDA да падне помеѓу 8 и 11 милијарди долари.

Извор: Reuters