Volkswagen (VW) го намалува производството во германските фабрики по големите поплави во Словенија кои го запреа производството кај добавувачот на клучните делови на моторот.

VW го намалува работното време за вработените во својата домашна фабрика во Волфсбург, која ги произведува Golf и Tiguan. Мерките за краткорочна работа ќе бидат во сила од 11 до 29 септември, изјави портпаролот на VW.

Производителот на автомобили исто така го намалува производството во својата фабрика за комерцијални возила во Хановер.

Производството на комбето T6.1, кое го зазема најголемиот дел од производството во фабриката, ќе биде прекинато во средината на септември, додека T7 Multivan ќе се произведува само како plug-in хибрид. Електричното комбе ID Buzz нема да биде засегнато.

Покрај тоа, ќе има изолирани откажувања на смените во фабриката на VW во Емден во северна Германија.

Поплавите во Словенија го прекинаа производството во КЛС Љубно, производител на прстени за пренос, кој обезбедува повеќе од 80 % од европскиот автомобилски пазар.

VW исто така го паузира производството во својата фабрика во Португалија помеѓу 11 септември и 12 ноември. Фабриката го произведува малиот кросовер T-Roc.
КЛС Љубно се надева дека ќе може да рестартира одредено производство во октомври.

Поплавите ги поплавија фабричките подови со вода и кал, причинувајќи штета која се проценува на 100 милиони евра.

Извор: Automotivenews Europe