Volkswagen повеќе не гледа дека недостигот на чипови завршува во 2023 година, а германскиот производител на автомобили се подготвува за „новата нормала“ на прекини во синџирот на снабдување, изјави Мурат Аксел, шеф за набавки во одборот на Фолксваген, за германскиот неделник Automobilwoche.

Инвестициите за нов капацитет сега се на вистинскиот пат, но веројатно сè уште ќе има структурен недостиг во полупроводници до и вклучително 2023 година“, рече Аксел , додавајќи дека „тоа е структурно прашање што не може да се реши толку брзо“.

Снабдувањето со жичани појаси од друга страна, кои беа во недостиг по руската инвазија на Украина во февруари, веќе не се проблем и ситуацијата е стабилизирана.

Сепак, Аксел предупреди дека „она што го видовме во синџирите на снабдување во изминатите две години, тоа е новото нормално“, додавајќи дека Фолксваген инвестира многу во нивното рано откривање.

Со новите геополитички прашања, ако ништо друго, тоа ќе стане уште покомплексно и попредизвикувачки“, додаде Аксел.

Извор: Reuters