Цените на нафтата скокнаа за 4% по почетокот на ненадејниот напад врз Израел од страна на палестинската милитантна група Хамас во саботата рано наутро.

Глобалниот репер Брент во понеделникот се тргуваше за 4,53% повисоко на 88,41 долари за барел, додека САД. Фјучерсите на West Texas Intermediate се зголемија за 4,69% до 88,67 долари за барел.

Иако има пораст на цените на суровата нафта, аналитичарите веруваат дека тоа ќе биде еднократна реакција и веројатно привремена.

За овој конфликт да има трајно и значајно влијание врз нафтените пазари, мора да има одржливо намалување на понудата или транспортот на нафта“, смета Вивек Дар, директор за истражување на рударството и енергетските стоки на Комонвелт банкаta.

Инаку, и како што покажа историјата, позитивната реакција на цената на нафтата има тенденција да биде привремена и лесно да се надмине од другите пазарни сили“, напиша тој во дневната белешка. Конфликтот не става директно во опасност ниту еден голем извор на снабдување со нафта, додаде тој.

Ниту една страна не е главен нафтен играч. Израел може да се пофали со две рафинерии за нафта со комбиниран капацитет од речиси 300.000 барели дневно.

Сепак, конфликтот се наоѓа во клучниот регион за производство и извоз на нафта за глобалните потрошувачи.
И богатиот со нафта Иран се наѕира како непосреден интерес на пазарот.

Ако западните земји официјално го поврзат иранското разузнавање со нападот на Хамас, тогаш снабдувањето со нафта и извозот на Иран се соочуваат со непосредни надолни ризици“, рече Дар.

Постои загриженост дека конфликтот може да се прелее во регионот.

Исто така, постои ризик конфликтот да ескалира регионално. Ако Иран биде вовлечен во него, може да има и проблеми со снабдувањето, иако сè уште не сме во таа фаза“, изјави директорот за енергија, клима и ресурси на Групацијата Евроазија, Хенинг Глојштајн за CNBC.

Со оглед на тоа што 40% од светскиот извоз минува низ Ормутскиот теснец, претседателот на Рапидан енерџи груп Боб Мекнали проектира дека конфликтот меѓу Израел и Иран лесно може да доведе до скок од 5 до 10 долари на цената на нафтата. Теснецот се смета за најважен светски транзитен гасен пункт и се наоѓа помеѓу Оман и Иран.

Извор: CNBC