PHOTO: G20 MEDIA CENTER/VIA REUTERS

Администрацијата на Бајден се свртува кон Њу Делхи додека се обидува да ги оддалечи критичните технологии од Пекинг

Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден се врти кон Индија додека САД работат на префрлање на критичните синџири за снабдување со технологија подалеку од Кина и другите земји за кои тврдат дека ја користат таа технологија за да ја дестабилизираат глобалната безбедност.

Претставниците на администрацијата оваа недела беа домаќини на состаноци со делегација на индиски официјални лица и директори на американската индустрија, настојувајќи да го олеснат развојот на технологијата и инвестициите во Индија како дел од поширокиот обид на САД да бараат алтернативи за Кина.

Состаноците доаѓаат по договорот со Јапонија и Холандија за започнување со ограничување на извозот на напредна опрема за производство на чипови во Кина, придружувајќи се на напорите на администрацијата на Бајден да го забави воениот развој на Кина преку намалување на пристапот до напредните технологии.

Американските власти се надеваат дека тие извозни ограничувања создаваат можности во Индија и на други места. Иако Индија не е меѓу водечките светски производители на полупроводници, Њу Делхи се обиде да се наметне како поголем играч за полупроводници. Индија е привлечен партнер за индустриите кои сакаат да ги диверзифицираат своите извори на снабдување.
Со население од 1,4 милијарди луѓе, земјата има огромен извор на работна сила и трошоците се релативно ниски.

Администрацијата на Бајден дава се поголем приоритет на односите на Вашингтон со она што е познато како Quad – сојуз меѓу Индија, Австралија, Јапонија и САД, кој се фокусираше на спротивставување на Пекинг.

„Претседателот Бајден навистина верува дека ниту еден успешен и траен напор за справување со кој било од главните предизвици во светот денес… нема да биде ефективен без блиско партнерство меѓу САД и Индија “, рече висок претставник на администрацијата.

Извор: Wall Street Journal