Со значително зголемување на цените на храната во текот на 2022 година, шеќерот е еден од прехранбените производи со највисоко покачување на цените.
Месечните податоци укажуваат на континуиран пораст на годишните стапки на промена почнувајќи од август 2021 година, достигнувајќи 61% во февруари и март 2023 година, што значи дека цените на шеќерот во ЕУ во тие два месеци биле, во просек, 61% повисоки отколку во истите месеци на во 2022 година.
Годишната стапка на промена за март 2022 година беше речиси шест пати помала (11%), а разликата е уште позначајна две години наназад, во март 2021 година, кога стапката беше 1,6%.
Чешка со најголемо поскапување на шеќерот од 98%
Во март 2023 година, највисоките зголемувања на годишната инфлација на шеќер се забележани во Чешка (98%), Естонија (97%), Полска (82%), Германија (72%) и Латвија (70%), додека помали, но сепак значителни зголемувања се регистрирани во Унгарија (17%), потоа Луксембург (19%), Белгија (35%), Бугарија (36%) и Ирска (37%).
Извор: EUROSTAT
Цените на шеќерот годинава достигнаа повеќе од 10 годишен максимум.