Во 2024 година, во ЕУ биле произведени 62,2 милиони тони свеж зеленчук, што претставува зголемување од 6% во однос на 58,8 милиони тони произведени во 2023 година.
Шпанија (14,8 милиони тони), Италија (13,9 милиони тони) и Франција (5,8 милиони тони) беа најголемите производители на свеж зеленчук во ЕУ, кои заедно произвеле со 55% од вкупното производство на зеленчук.
Во 2024 година, собраното производство на неколку клучни зеленчуци во ЕУ се зголеми во споредба со 2023 година: производството на домати се зголеми за 5% на 16,8 милиони тони, производството на моркови беше за 6% поголемо на 4,7 милиони тони, а производството на кромид се зголеми за 11%,на 7,0 милиони тони.
Меѓу земјите од ЕУ, Италија беше најголемиот производител на домати во 2024 година, сочинувајќи 36% од вкупната жетва на домати во ЕУ, по што следуваа Шпанија (27%) и Португалија (10%).
Најголемите производители на моркови во ЕУ беа Германија (18% од вкупниот број), Франција (14%) и Полска (12%).
Холандија беше водечки производител на кромид во ЕУ во 2024 година, со околу една четвртина (26%) од собраниот кромид во ЕУ, по што следуваа Шпанија (20%) и Германија (12%).
Помало производството на овошје во ЕУ
24,3 милиони тони изнесувало производството на овошје во 2024 година. Во 2024 година, производството на овошје, бобинки и јаткасти плодови во ЕУ (со исклучок на агруми, грозје и јагоди) изнесуваше 24,3 милиони тони. Ова беше за 2% помалку од количината собрана во 2023 година.
Главните земји-производители на овошје, бобинки и јаткасти плодови во ЕУ во 2024 година беа Италија (5,4 милиони тони), Шпанија (4,3 милиони тони) и Полска (4,1 милион тони), кои заедно учествуваа со 57% од производството на ЕУ.
Производството на јаболка во ЕУ изнесуваше 11,6 милиони тони во 2024 година, од кои поголемиот дел доаѓаше од Полска (29%), Италија (21%) и Франција (17%). Производството на јаболка во ЕУ во 2024 година беше за 4% помало отколку во 2023 година.
ЕУ, исто така, произведе 1,9 милиони тони круши во 2024 година, што е за 2% повеќе отколку во 2023 година. Главните производители на круши беа Италија (24% од вкупниот број на ЕУ), Холандија (17%) и Белгија (15%).
Производството на праски беше уште поконцентрирано: Шпанија (37%), Италија (33%) и Грција (21%) заедно учествуваа со 91% од собраното производство во ЕУ. Производството на праски во ЕУ во 2024 година беше за 2% повисоко отколку во 2023 година.
Извор: Eurostat