Групацијата Hudong-Zhonghua Shipbuilding со седиште во Шангај го изгради и го испорача најголемиот контејнерски брод во светот на Mediterranean Shipping Company (MSC).

MSC Tessa има капацитет на на носивост од 24.116 стандардни TEU контејнери или товар од над 240 илјади тони и е првиот од четирите контејнерски бродови со иста големина купени од најголемата компанија за контејнерски транспорт во светот.

Мега контејнерскиот брод е со должина од 399,99 метри и ширина од 61,5 метри. Палубата на бродот е со големина блиску до 4 стандардни фудбалски игралишта. Ова е во моментов е најголемиот контејнерски брод во светот во однос на капацитетот TEU кој може да го пренесува.

Швајцарскиот гигант за транспорт на контејнери има најголема нарачка досега во индустријата со околу 134 контејнерски бродови, кои треба да бидат испорачани годинава и во текот на следните неколку години.

Она што е сигурно дека најголемата компанија за контејнерски транспорт во светот ќе добие големо зголемување на капацитетот со кое ќе го задржи лидерското место во индустријата.