Американската авто индустрија бара државата да финансира изградба на фабрики за чипови во САД

Групацијата на автомобилската индустрија во САД во понеделникот ја повика владата да помогне предупредувајќи дека глобалниот недостиг на полупроводници и чипови може да резултира во 1,28 милиони помалку произведени возила оваа година и да го нарушат производството во следните шест месеци.

Одделот за трговија на САД треба да одвои дел од финансирањето во предложениот нацрт-закон за проширување на производството на полупроводници во САД за потребите на автомобилскиот сектор, предлага Алијансата за автомобилска иновација.

Претседателот на САД, Џо Бајден, во февруари нареди неколку федерални агенции да се посветат на решавање на кризата со чипови и исто така побара финансирање од 37 милијарди долари за законодавство за производство на чипови со супер полнење во САД.

Дел од финансирањето треба да се „искористи за изградба на нови капацитети што ќе ја поддржуваат автомобилската индустрија и ќе ги ублажат ризиците во синџирот на снабдување на автомобилската индустрија, што се покажаа дека постојат со сегашниот недостиг на чипови“, напиша извршниот директор на групата Џон Бозела, во која членуваат скоро сите големи производители на автомобили со фабрики во Соединетите Држави, вклучувајќи ги Генерал Моторс , Форд Мотор , Фолксваген АГ, Тојота Мотор и Хјундаи Мотор.

Производителите на автомобили беа особено погодени од глобалниот недостаток на чипови по многу откажани нарачки кога авто-постројките беа во мирување за време на пандемијата на коронавируси.
Кога тие беа подготвени да започнат со производство, се соочија со фактот дека производителите на чипови се зафатени со исполнување на нарачки за потрошувачката електронска индустрија, која, се соочува со рекордно голема побарувачка.

Извор: Reuters