Фото: dpa
Фото: dpa

Цените на контејнерскиот товарен транспорт ќе продолжат да се намалуваат во тековното преуредување на побарувачката и понудата за превоз, смета Ролф Хабен Јансен, главен извршен директор на германската компанија Хапаг Лојд ( Hapag Lloyd), петта по големина во светот според транспортниот капацитет.

Забавата заврши. Се вративме на нормален бизнис со превозот“, изјави извршниот директор Ролф Хабен Јансен за време на вчерашниот брифинг за новинари за состојбата на пазарот, на кој неговата компанија објави небесно високи профити за изминатите три години.

Сега мораме повторно да се бориме за секоја кутија за да ги наполниме нашите бродови“, рече тој.

Сепак, тој очекува дека цените на превозот нема да паднат под трошоците, кои се одржуваа високи поради скапите чартер тарифи, високите трошоци за гориво и потребата да се прилагодат флотите за да работат на гориво со ниска содржина на јаглерод.

Сопствениците на бродови уште еднаш треба да се борат за бизнис бидејќи метежот на пристаништата, кои беа затнати со бродови за време на пандемијата, почнаа да се олеснуваат и капацитетот се празни, рече тој.

Тој се надева дека нарачките за стоки и превозни услуги повторно ќе се зголемат бидејќи побарувачката е намалена и клиентите се полни.

„Дали тоа ќе се случи во март или во јуни, не знам“, рече тој.

Компанијата во вторникот објави прелиминарна заработка за 2022 година, при што заработката пред камати и даноци (EBIT) е зголемена за 86% на годишно ниво на 17,5 милијарди евра (19 милијарди долари).

Целосниот годишен извештај за 2022 година ќе го претстави на 2 март.

Извор: Reuters