Брисел предлага сложена мини царинска реформа за зголемување на приходите во европскиот буџет и стандардизирање на декларацијата на стоки

Во средата Европската комисија ја предложи најголемата реформа од создавањето на царинската унија. Со неа се предвидува создавање на нов царински орган и централизиран центар за податоци што ќе се обработуваат со вештачка интелигенција. Ова ќе ги обедини барањата за бизнисите во сите земји и ќе го намали времето потребно за завршување на процедурите за увоз.
Реформата предвидува и отстранување на прагот од 150 евра, под кој во моментов не се плаќа царина.
Предлогот веќе се соочува со критики во некои земји, кои не се подготвени да делегираат некои од нивните овластувања за управување со границите.

Официјалната причина за предложената реформа е лавината барања на ЕУ поврзани со влијанието на производите увезени од трети земји врз животната средина и климата, принудната работа, како и контролата на огненото оружје, санкциите против Русија.
Но, покрај тоа, постои и желба да се намалат загубите за европскиот буџет. Во моментов, 75% од царините платени во земјите-членки одат директно во општиот буџет на ЕУ.

Онлајн купувањето ќе биде погодено

Во исто време, Брисел известува за бум на онлајн купувањето, а особено на пратки со мала вредност што влегуваат во унијата секоја година.

Во моментов стоките до 15 евра кои влегуваат во ЕУ од трети земји (со кои немаме трговски договори – како Кина) се ослободени од ДДВ и царина. Но, помеѓу 16 и 150 евра се плаќа ДДВ, иако давачката повторно е ослободена (до 45 евра, пакетите што се подароци се ослободени од ДДВ). Над 150 евра се плаќа во оваа фаза.

Нацрт-предлогот се однесува, иако индиректно, на трговските платформи како Amazon и Alibaba Group за да се осигура дека тие се усогласени со барањата на ЕУ.

Реформата сигурно ќе ја намали бирократијата и ќе ги насочи процедурите за царинење, особено за помалите пратки. Царинските органи ќе имаат јасна слика во реално време за движењето на стоките и нивните синџири на снабдување. Земјите-членки ќе можат побрзо, доследно и ефикасно да реагираат на ризиците, велат од Брисел. Со поддршка од ЕУ, царинските органи ќе можат да ги фокусираат своите проверки таму каде што се најпотребни.

Ќе се унифицираат и интерфејсот за пријавување и пријавување, како и внатрешните системи со кои работи царината. Во моментов, над 111 софтверски системи работат во 27-те земји-членки. За да се справи со ова, Брисел сака да создаде нов царински орган и централизиран центар за податоци за усогласување на процесите на царинска контрола.

Се предвидува ново партнерство меѓу царината и бизнисот, засновано на вештачка интелигенција базирана на податоци, за да се поедностави, па дури и целосно да се елиминира потребата од царински декларации.

Идејата е трговците да можат да ги пријават податоците што сега ги даваат на царината при увоз и извоз директно преку единствен интерфејс – Царинскиот центар за податоци на ЕУ.

Дефинитивно ќе стане полесно за бизнисите да бидат компанија од една земја, но да користат царинско застапување на друго место во ЕУ. Слично на тоа, системот ќе работи за превозници и оператори на складишта со обврзници. Пресметките на Брисел се дека на овој начин бизнисот ќе заштеди трошоци за 2,7 милијарди евра годишно.

Платформите како Amazon, Alibaba или Zalando SE ќе мора да обезбедат дека стоките што се продаваат онлајн ги исполнуваат сите царински обврски. Дополнително, при купувањето ќе треба да наплатуваат давачки и ДДВ, па потрошувачите повеќе нема да се соочуваат со скриени давачки или барања за нови документи кога ќе пристигне пратката.
Но, со симнувањето на прагот од 150 евра, увозната стока неминовно ќе поскапи.
Тоа има свои предности и за буџетот на Унијата.

„До 65% од сите пратки што влегуваат во ЕУ во моментов се вештачки потценети под оваа вредност (од 150 евра – белешка), за да можат да ги избегнат увозните давачки“, коментира комесарот Џентилони при претставувањето на реформата.

Што следи?

Предлогот на Комисијата допрва треба да биде усогласен и одобрен од Европскиот парламент и владите на земјите. Со оглед на техничката сложеност на законодавството, неговиот голем обем од речиси 200 страници и политичката чувствителност за споделување на повеќе национални надлежности со Брисел, се очекува дека многу земји-членки ќе имаат забелешки.

Најверојатно законодавниот процес ќе биде одложен до следниот мандат на европските институции, сметаат експертите.
Особено загрижувачка е идејата за нов царински орган, кој ќе биде одговорен за подобрување на царинската координација и управувањето со кризи во ЕУ, а кој се очекува да стане задолжителен по 2028 година.
Извоз: Capital.bg