Европската унија произведе 7,96 милиони автомобили во првите девет месеци од оваа година, 430.000 единици повеќе од претходната година, односно 5,8% повеќе, достигнувајќи удел во глобалното производство на автомобили од 16%, покажува извештајот на ACEA за првите три квартали од годината.
Земја со најголемо производство на патнички автомобили во ЕУ останува Германија, каде во деветте месеци годинава се произведени 2,4 милиони единици, што е за 9,1% повеќе во споредба со истиот период минатата година.

По Германија следуваат Шпанија, Чешка, Словачка и Франција.

Најголем раст на производството на автомобили годинава има Романија, која е рангирана како шести производител на автомобили во ЕУ, со 376.047 единици – речиси 20% повеќе во споредба со истиот период претходната година. По големиот раст на производството годинава, Романија ги надмина Унгарија и Италија.

Русија забележа голем пад, од околу 1 милион автомобили произведени во 2021 година, на само 339.000 оваа година, што е пад од 66%.

Северна Америка произвела 7,8 милиони автомобили, што е за 11,8% повеќе во споредба со лани, а Јужна Америка – 1,59 милиони, повеќе за 12,4%.
Кина, најголемата земја во светот по производство на автомобили, успеа да порасне за 15,1%, иако во првите два квартали забележа значителни загуби, во услови на блокади заради нулта Ковид стратегијата.
Во Кина во првите девет месеци биле произведени 16,3 милиони автомобили, речиси 2 милиони повеќе од минатата година.
Од Азија, зголемување е забележано и во Индија, за 21,4%, на вкупен волумен од 3,2 милиони единици и во Индонезија за 23,2%, односно 741.000 автомобили.

Наведете повеќекратни информации: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/romania-a-depasit-italia-si-ungaria-la-productia-de-autoturisme-20924200

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar во ограничување на 500 карактерии и цитареа во доведе до активна врска со активна врска. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 привинд dreptul од авторот.