Според аналитичарите на „East Fruit“ увозот на овошје во Русија во минатата 2020 гoдина бил најголем во последните шест години. И иако растот е  релативно мал, само 2% во однос на 2019 година, сепак зголемувањето на увозот е изненадувачко со оглед на пандемијата на коронавируси, нарушувањата во синџирите на снабдување, зголемување на трошоците за логистика и наглото опаѓање на нивото на приходи на руското население.

„Очигледно е дека потрошувачката на овошје во Русија во 2020 година се зголеми, и покрај влошената економска состојба во земјата. Домашното производство на овошје продолжи да расте, што не го спречи зголемување на увозот. Се чини дека стравот од коронавирусот ги натера многу руски потрошувачи да преминат на поздрава диета, обидувајќи се да го зајакнат имунитетот. Сличен тренд е забележан и во многу други земји низ светот. Бидејќи свежите овошја се сметаат за здрави, побарувачката за нив остана голема во текот на целата година, стимулирајќи го увозот “, вели Андриј Јармак, економист во Инвестицискиот центар на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Експертите од EastFruit направија детална анализа на структурата, географијата и динамиката на увозот на овошје во Русија во текот на изминатата година и ги анализираа трендовите на увоз на овошје во последните пет години претставени подолу.

Од каде се увезуваат овошките во Русија?

Во 2020 година, обемот на увоз на овошје во Русија достигна 5,2 милијарди долари, што е највисока вредност од 2015 година. Турција, Еквадор, Иран, Јужна Африка и Египет беа топ 5 земји снабдувачи на Русија со овошје во 2020 година.

Меѓу првите 20 добавувачи, најбрз пораст на извозот на овошје во Русија имале Турција (+ 32%), Узбекистан (извоз двојно зголемен), Перу (+ 39%), Грузија (+ 79%) и Бразил (+ 37%).

Увозот на овошје во Русија е значително намален од Мароко (-25%), Кина (-58%), Пакистан (-17%) и Виетнам (-16%).

Кои земји најбрзо го зголемуваат извозот на овошје во Русија?

Во анализата на долгорочните трендови на East Fruit се откриват неколку многу интересни аспекти во географијата за увоз на овошје во Русија. Прво, има нагло опаѓање на увозот на овошје во Русија од Кина и Србија.

Што се однесува до Кина, ситуацијата е јасна – веќе околу две години на Кина и е забрането да извезува во Русија јаболка, круши, праски, кајсии и сливи. Пред забраната, Кина беше втор по големина снабдувач на јаболка во Русија.

Србија, според аналитичарите на „East Fruit“, го намали извозот во Русија поради три главни причини. Прво, тоа е намалување на количините на реекспорт на јаболка и други плодови од ЕУ во Русија преку Србија, поради засилена контрола врз реекспортот од Руската Федерација.

Втората причина за падот на испораките од Србија е намерен курс кон диверзификација на извозот на овошје и можност за добивање повисока цена за овошје со врвен квалитет на побарувачките пазари како што се Велика Британија, земјите на ЕУ, Блискиот исток и југоисточна Азија. Третата причина е брзото зголемување на домашното производство на овошје во Руската Федерација и зголемената конкуренција на рускиот пазар на овошје од Турција, Молдавија, Иран, Узбекистан и други земји од Централна Азија.

Кои се најувезуваните овошја во Русија?

Во 2020 година, топ 5 увезувани овошја во Русија биле банани, јаболка, мандарини, трпезно грозје и портокали. Увозната вредност на скоро сите овошја се зголемила во 2020 година, додека увозната вредност на бананите остана на нивото во 2019 година благодарение на падот на цените на бананите.

На врвот на најбрзо растечките извозници во Русија се земјите од јужната хемисфера: Јужна Африка, Перу, Чиле и Аргентина.
Според „East Fruit“, Русите се повеќе купуваат трпезно грозје, свежи цреши, боровинки и други бобинки во зима и пролет и агруми и јаболка во летните месеци.

Цените на повеќето други увезени плодови во 2020 година главно се зголемени како резултат на зголемената побарувачка на глобално ниво, како и зголемените трошоци на логистиката.

Падот на увозот на јаболко за 8,5% и портокал за 4,5% се најзабележителен тренд. Во исто време, увозот на праски и нектарини се зголеми многу нагло, за 24%. Другите плодови каде се зголеми увозот вклучува свежа кајсија за 29%, манго за 24%, авокадо за 33%, боровинки за 18%, персимон и трпезно грозје за 16% и свежи цреши  за 15%.

Кој увоз на овошје расте на подолг рок?

Од сите видови овошје што се увезуваат во Русија во вредност од над 1 милион долари годишно, увозот на свежа праска расте најбрзо. Просечното годишно зголемување на увозот на праска достигнува 31 милиони долари или 13%. Увозот на свежо трпезно грозје (плус 28 милиони долари) и авокадо (плус 25 милиони долари) исто така расте со брзо темпо. Покрај тоа, стапката на раст на авокадото е многу висока процентуално – за 28% годишно.ѓ

Сепак, највисоки релативни стапки на раст покажуваат боровинките – увозот на боровинки и брусница расте за една третина секоја година или за 12,8 милиони американски долари годишно.

И покрај зголемувањето на домашното производство на јаболко, растот на увозот на овие плодови достигнува 20 милиони долари или 4% годишно. Сепак, очигледно е дека стапката на раст на увозот на јаболка во Русија веќе почна да забавува и увозот падна во 2020 година.
„East Fruit “ очекува дека увозот на јаболка ќе продолжи да опаѓа во периодот 2021-2025 година, особено категоријата на евтини јаболка.

Извор: East Fruit