Побарувачката на ЕУ за челик намалена за 12%, а увозот за 20% во првиот квартал

Потрошувачката на челик во Европската унија се намали за 12% во првиот квартал годинава во однос на истиот период минатата година, бидејќи пандемијата COVID-19 ја влоши веќе слабата состојба во индустријата, соопшти индустриската асоцијација Еурофер.
Проценките се дека пандемијата на корона вирус ќе има поголемо влијание во вториот квартал кога беа воведени повеќе мерки за борба против пандемијата.
Во јуни, Европската асоцијација за челик (Еурофер) процени дека побарувачката на челик опадна за околу 50% од март, бидејќи индустриите, како што се производителите на автомобили, ги затворија фабриките.
„Пандемијата на коронавирус ги отсече нозете на европската челична индустрија, предизвикувајќи сериозни оштетувања на целиот сектор и нејзините синџири на вредности“, рече генералниот директор на Еурофер, Аксел Егерт.

Падот од 12% на потрошувачката на челик кај 28-те членки на ЕУ во првите три месеци од годината на 37,6 милиони тони беше само малку повеќе од падот од 10,8% во последниот квартал од минатата година.

Европскиот челичен сектор веќе се соочуваше со тешки услови минатата година, како резултат на падот во производство, трговските тензии и неизвесноста околу заминувањето на Велика Британија од ЕУ.

Во јуни, Еурофер ја критикуваше ЕУ дека извршила само мали промени во нејзините мерки за заштита на челичниот сектор, отфрлајќи ги повиците од индустријата за намалување на увозните квоти за да се намали потенцијалниот бран на увоз.

Еурофер изјави дека увозот од трети земји опаднал за 20% во првиот квартал, по падот од 24% во последните три месеци од 2019 година.