Во август 2023 година, светските цени на храната повторно паднаа. Индексот на Агенцијата за храна на ОН падна на најниско ниво од март 2021 година, се наведува во најновиот извешатј на ФАО.
Индексот во август изнесуваше 121,4 поени, што е пад од 2,1% во однос на јули и 24% под врвот постигнат во март 2022 година.

Индексот на цената на маслата на ФАО падна за 3,1% во август, делумно неутрализирајќи го остриот пораст од 12,1% во јули. Светските цени на сончогледовото масло паднаа за речиси 8% за месецот поради слабеењето на глобалната побарувачка за увоз и обилната понуда од главните извозници.

Индексот на цените на житото на ФАО е намален за 0,7% во однос на јули. Меѓународните цени на пченицата паднаа за 3,8% во август поради зголемената сезонска понуда од неколку водечки извозници.

Индексот на цените на млечните производи на ФАО се намали за 4,0% во споредба со јули, поттикнат од меѓународните цитати за полномасно млеко во прав, кое во изобилство се снабдува од Океанија.

Индексот на цените на месото на ФАО се намали за 3%. Светските цени на јагнешкото месо паднаа најмногу, потпомогнати од зголемените залихи за извоз, главно од Австралија, и намалената побарувачка од Кина. Големите залихи, исто така, ги намалија цените на свинското, живината и говедското месо.

Индексот на цените на шеќерот на ФАО се зголеми за 1,3% во однос на јули и е за 34,1% повисок од вредноста пред една година. Зголемувањето главно беше поттикнато од зголемената загриженост за влијанието на феноменот Ел Нињо врз посевите со шеќерна трска.