Турската земјоделска индустрија забележа пораст на извозот од 22,2% и достигна 29,74 милијарди долари во 2021 година, што е рекорд на сите времиња, покажуваат податоците од Собранието на турските извозници (ТИМ).

Земјоделската индустрија учествувала со 13,2% во вкупниот извоз на Турција минатата година, кој се зголеми за повеќе од 30% и достигна историски максимум од речиси 225,4 милијарди долари.

Житариците, мешунките и маслодајните семиња ја поттикнаа продажбата на земјоделски производи со највисок извоз од 9,15 милијарди долари. Извозот на свежо овошје и зеленчук надмина 3 милијарди долари, а извозот на лешник достигна 2,26 милијарди долари.

Германија и Ирак се најголеми купувачи на турските земјоделски производи. Германија била главен пазар за производи од лешник (536,4 милиони долари), сушено овошје и производи (232,8 милиони долари) и овошје и зеленчук (274,3 милиони долари), додека Ирак беше најголемиот купувач на житарки и маслодајни култури (1,63 милијарди долари).

САД биле главниот пазар за тутун (105 милиони долари) и маслинки и производи од маслинки (60,6 милиони долари), Холандија за украсни растенија (53,9 милиони долари), додека Русија останува главен купувач на свежо овошје и зеленчук (1,14 милијарди долари).

Извор: Daily Sabah