Турските извозници ја постигнаа својата најдобра августовска продажба досега, додека 12-месечната продажба во странство исто така достигна ново највисоко ниво на сите времиња, објави во четвртокот министерот за трговија Мехмет Муш.

Извозот во август се зголеми за 52% во споредба со август минатата година, на 18,9 милијарди долари

„Со овој силен импулс постигнат во нашиот извоз, ги надминавме перформансите пред пандемијата“, рече Муш на состанокот во главниот град на Анкара за да ги објави прелиминарните бројки.

Бројката исто така претставува раст од 43% во однос на август 2019 година, подвлече тој.

Увозот се зголеми за 23,8% на годишно ниво на 23,2 милијарди долари во август, покажаа податоците. Односот на покриеност извоз-увоз скокна за 15,1 поени на 81,5%.

Трговскиот дефицит на земјата се намали за 31,7% на годишно ниво, на 4,3 милијарди долари, рече Муш.

По надминување на прагот од 200 милијарди долари за прв пат во јули, 12-месечниот валутен извоз на земјата достигна 207,5 милијарди долари минатиот месец.

Муш, исто така, истакна дека продажбата во периодот јануари-август пораснала за 37% на годишно ниво на 140,2 милијарди долари. Соодносот на покриеност извоз-увоз се зголеми на 82,5%, што е за 6,9 поени повеќе од осуммесечниот период од 2020 година.

Турција има вкупно 81 илјада компании кои извезуваат

Проценките се Турција да ја заврши годината со извоз од околу 210 милијарди американски долари, далеку надминувајќи ја официјалната цел за крајот на 2021 година од 184 милијарди долари, како и целта од 198 милијарди долари поставена за 2022 година.

Турскиот извоз има голем придонес кон растот на турската економија. Во вториот квартал годинава турската економија оствари рекорден досега раст од 21,7% на годишно ниво, а половина од тој раст бил поттикат од извозот. Тоа е најголем придонес на извозот кон економијата во последните 23 години.

Дваесет и пет сектори успеаја да ја подигнат продажбата. Традиционалниот шампион за извоз, автомобилскиот сектор повторно се најде на врвот на листата со извоз од 2,4 милијарди долари, зголемувајќи ја продажбата за 57%. Индустријата го зголеми својот извоз за 876 милиони долари од пред една година.

Сепак, челичната индустрија имаше најдобри перформанси бидејќи ја зголеми продажбата за дури 1,4 милијарди долари, односно за 165% и достигна 2,3 милијарди долари.

Потоа следеше секторот за хемикалии со над 2 милијарди долари, што претставува раст од 49% на годишно ниво. Извозот на индустријата беше зголемен за 674 милиони долари наспроти пред една година.

Од друга страна, извозот во 20 земји, вклучувајќи ги Шпанија, Белгија, Мароко и Израел, ги забележа своите најдобри месечни бројки досега.

Германија е на врвот на листата меѓу државите со 1,6 милијарди долари, што претставува зголемување од 30,3% на годишно ниво, а потоа следуваат САД со 1,3 милијарди долари, раст од 77,4%, а Велика Британија со 1,2 милијарди долари, што претставува зголемување од 21% во однос на пред една година.

Продажбата во Европската унија се зголеми за 51% до 7,8 милијарди долари, бидејќи блокот зазеде 41% удел во вкупниот извоз на Турција во август.

Извор: Daily Sabah