Во 2023 година, Мароко се позиционираше како втор најголем снабдувач на домати во Европската унија, после Холандија, пренесува Hortoinfo.
Според Еуростат, пазарниот удел на Мароко се зголеми за 18,86% во последните пет години. Во истиот период, пазарниот удел на Шпанија падна за 25,2% (со што падна на третото место), додека уделот на Холандија падна за 18,62%.

Во 2023 година ЕУ увезла 2.643,83 милиони кг домати, односно 3,21% помалку од 2019 година, за 5.091,73 милиони евра и просечна цена од 1,93 евра/кг.

Во 2023 година, Холандија продала 650,74 милиони кг домати на ЕУ (148,92 милиони кг помалку отколку во 2019 година), што е 24,61% од вкупниот волумен.
Мароко продал 491,91 милиони кг, пред Шпанија, која го зазеде третото место со 462,66 милиони кг (155,85 милиони кг помалку од 2019 година).
Во 2023 година Турција продала 248,76 милиони килограми, што е значително повеќе отколку во 2019 година.

Холандија, исто така, е водечки снабдувач според остварените приходи во 2023 година, со продажба во вредност од 1.331,75 милиони евра, 2,34 милиони евра повеќе од 2019 година и просечна цена од 2,05 евра/кг.

Шпанија е на второ место со продажба во вредност од 981,64 милиони евра, што е за 98,6 милиони евра повеќе од 2019 година, благодарение на просечната цена од 2,12 евра/кг.

Мароко остана на третото место со продажба од 971,7 милиони евра, 480,18 милиони евра повеќе од 2019 година и просечна цена од 1,98 евра/кг.

На крајот, Турција се најде на четвртото место со 332 милиони евра и просечна цена од 1,33 евра/кг. Ова е 241,69 милиони евра повеќе од неговата продажба од 90,31 милиони евра во 2019 година.