Глобалната трговија се намали за 1,3% од ноември до декември 2023 година, бидејќи нападите на милитантите врз трговските бродови во Црвеното Море доведоа до пад на обемот на транспортен товар во тој клучен регион, објави германскиот економскиот институт IFW во четвртокот.

Во моментов околу 200.000 контејнери се транспортираат преку Црвеното Море дневно, што е помалку од околу 500.000 дневно во ноември, соопшти институтот IfW од Киел.

Пренасочувањата како одговор на нападите доведоа до тоа патувањата меѓу азиските производствени центри и европските потрошувачи да траат до 20 дена и подолго, рече Џулијан Хинц, директор на истражувачкиот центар за трговска политика на IfW.
Ова се рефлектира и во падот на трговските бројки за Германија и ЕУ, бидејќи транспортираната стока сега се уште е на море и веќе не е истоварена во пристаништата како што беше планирано“, се вели во соопштението.

Поморските гиганти како што се Maersk и Hapag-Lloyd ги испраќаат своите бродови на подолги и поскапи патувања околу ртот Добра надеж во Јужна Африка.

Милитантите Хути во Јемен, поддржани од Иран, ги засилија нападите врз бродови во регионот на Заливот во последниве месеци за да ја покажат својата поддршка за палестинската исламистичка група Хамас која се бори против Израел во Газа.

По региони, трговскиот индикатор на IfW за декември покажа дека извозот од и увозот во Европската унија е намален за 2% и 3,1%, соодветно. САД забележаа пад на извозот од 1,5% и пад на увозот за 1 %, иако трговскиот пат на Црвеното Море е помалку клучен за таа земја.

Трговијата на Кина го намали трендот, при што извозот е зголемен за 1,3%, а увозот за 3,1%. Институтот рече дека ова најверојатно се должи на претстојната кинеска нова година.

Извор: Reuters