REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo

Годишната инфлација во еврозоната се олади на најниското ниво од октомври 2021 година, паѓајќи на 4,3% во септември, покажаа блиските бројки во петокот.
Во август инфлацијата во еврозоната изнесуваше 5,2%, додека на месечно ниво инфлацијата се намали од 0,5% на 0,3%.

Базичната инфлација – која ги исклучува енергијата, храната, алкохолот и тутунот, а креаторите на монетарната политика внимателно ја следат – падна на 4,5% на годишно ниво во септември од 5,3% во август.

Намалувањето на инфлација доаѓа откако Европската централна банка одлучи да ги зголеми каматните стапки на рекордно ниво во септември, одредувајќи ја основната стапка на 4%.
Бројките го зајакнуваат ставот дека каматните стапки веројатно го достигнале својот врв во рамки на тековниот циклус на нивно покачување од страна на ЕЦБ.

Најновите макроекономски проекции на банката за проектираната инфлација во еврозоната ќе бидат во просек 5,6% оваа година, паѓајќи на 3,2% во 2024 година и 2,1% во 2025 година.

Сликата останува комплицирана, со тоа што ЕЦБ предвидува благ економски раст од 0,7% за блокот оваа година, проследен со 1% и 1,5% во следните две години.

Неодамнешниот пораст на цените на нафтата, исто така, може да се покаже како ризик за инфлаторните прогнози на банката.