Западните санкции за руската и иранската нафта го насочија евтиното гориво кон Азија и ја намалија разликата во цените што досега „работеше“ за Европа, а најголеми добитници во оваа промена се Кина и Индија, според аналитичарите и податоците на Refinitiv Eicon.

Со децении, азиските увозници плаќаа повеќе за нафта од големите извозници, како што се членовите на Организацијата на земјите извознички на нафта, што го доведе до името „азиски доплата“ меѓу аналитичарите и владините претставници на земјите-потрошувачи.
Азијците порано имаа помалку опции од остатокот од светот, бидејќи беа принудени да ги користат цените за да привлечат извоз од далечните производители – објаснува Хорхе Монтепеке, кој своевремено учествуваше во развојот на референтната цена за брендот на нафтата Брент.

Затоа, по дефиниција, мораа да платат повеќе додека Европа и Америка можеа да се снабдуваат дома – забележува тој.

„Додатокот“ сега се намали, де факто функционира како стимул за азиските економии, нагласувајќи уште една ненамерна последица од западните санкции врз извозникот на нафта и гас Русија. Европските земји, пак, поради санкциите сега плаќаат повеќе за природен гас.
Можеме да кажеме дека најголеми добитници на санкциите се одредени големи потрошувачи во Азија, пред се Индија и Кина – заклучи Оле Хансен, аналитичар за стокови пазари во Saxo Bank.

Поради санкциите на Западот, Русија продаде повеќе од двојно повеќе нафта на Азија во 12-те месеци заклучно со јануари, покажуваат податоците на аналитичката компанија Kpler.

Според некои проценки, Иран, кој исто така е под американски санкции, го зголеми извозот на нафта на највисоко ниво во последните три години, а Кина е негов најголем клиент.

Главната руска извозна мешавина на сурова нафта од Урал, која пред инвазијата на Украина се продаваше во Европа по цена за неколку долари пониска од цената на реперот Брент, сега се продава во Азија по цена од 24 долари пониска, покажуваат податоците на Refinitiv Eikon.

Некои извори од индустријата, кои сакаат да останат анонимни, велат дека разликата е нешто помала и дека Урал е поевтин за 10 до 15 долари за барел.

Дури и ако руската нафта е поевтина за околу 15 долари за барел, рафинеријата во Индија која обработува 200.000 барели дневно ќе троши три милиони долари дневно помалку за набавка од нејзините европски конкуренти. Во текот на годината сумата ќе надмине една милијарда долари.

Индискиот министер за нафта Хардип Синг Пури на почетокот на февруари изјави дека ќе продолжи да купува нафта од Русија доколку цените „продолжат да бидат добри“.