САД станаа најголем извозник на течен природен гас (ЛНГ) во првата половина на 2022 година, соопшти Управата за енергетски информации (ЕИА), бидејќи земјата го зголеми снабдувањето на Европа во услови на украинска криза.

Извозот на течен гас од САД се зголеми за 12% до просечни 11,2 милијарди кубни стапки дневно во првата половина од годината во споредба со втората половина на 2021 година, соопшти EIA. Зголемениот капацитет за извоз на течен гас, повисоките цени и побарувачката, особено од Европа, помогнаа да се зголеми извозот.

Проценките се дека САД ќе станат најголемиот светски извозник на течен природен гас во 2022 година, надминувајќи ги Катар и Австралија, и можеби ќе ја имаат таа титула во годините што доаѓаат.

Извозот на ЛНГ драматично расте во последните неколку години бидејќи земјите ширум светот се обидуваат да се диверзифицираат од фабрики за јаглен. Сепак, потребни се неколку години за да се изградат нови објекти; Соединетите држави не се очекува да додадат значителен нов капацитет барем до 2024 година.

Околу 71% од извозот на течен гас на САД бил насочен кон Европската унија и Велика Британија во првите пет месеци од оваа година, соопшти ЕИА.
Европа се бори да наполни доволно гас во складиштата пред зимата, бидејќи Русија сериозно ја ограничи испораката на гас преку гасоводот до континентот, откако САД и сојузниците воведоа санкции кон Москва.

Извор: Reuters