Извозот на компјутерски услуги од Србија во 2020 година изнесува 1,37 милијарди евра, што е за 4,4% повеќе отколку во 2019 година, покажуваат податоците на Народната банка на Србија.

Извозот на компјутерски услуги во декември бил дури за третина поголем од една година порано.

Во последниве години, извозот на ИТ услуги од Србија расте со просечна годишна стапка од над 25%.

Јануари и февруари минатата 2020 година покажале продолжување на долгорочниот тренд, но избувнувањето на пандемијата предизвикала значителен пад.

Сепак, српските ИТ компании успеле да ја зачуваат ликвидноста и човечките ресурси од март 2020 година, кога беше регистриран пад на приходите и бројот на проекти.

Извозот на ИТ услуги е многу важен за Србија, како и за 20.000 ИТ експерти кои стојат зад овој успех.