Нгози Оконџо-Ивеала, генералната директорка на Светската трговска организација (СТП) предупреди дека тековниот конфликт Израел-Хамас ќе влијае на глобалниот раст доколку се прелее во поширокиот регион на Блискиот Исток.

„Запомнете дека овој регион е исто така извор на многу енергија во светот во однос на природниот гас, како и нафтата, која сè уште е многу во употреба и во целиот свет. Така ќе видите влијание врз глобалниот раст, врз глобалната трговија“, додаде таа.

„Се надеваме дека нема да биде толку. Се молиме за деескалација и мир“, изјави таа CNBC.

Економистите предупредија дека секоја можна ескалација на војната меѓу Израел и Хамас претставува ризик од големо нарушување на глобалната економија и може да ги зголеми цените на енергијата, како и да ги наруши клучните трговски рути.

Растот на трговијата е веќе „прилично мрачен“ поради „падот на агрегатната побарувачка насекаде“, рече Оконџо-Ивеала.

СТО ја намали прогнозата за раст на трговијата за 2023 година во услови на забавување на глобалното производство. Во октомври, организацијата ги намали проценките за раст на глобалната трговија со стоки за оваа година поради континуираниот пад што започна во четвртиот квартал од 2022 година.

Глобалниот обем на трговска размена сега се проектира да порасне за 0,8% оваа година, што е помалку од половина од зголемувањето од 1,7% предвидено во април. Растот од 3,3% проектиран за 2024 година останува речиси непроменет од претходната проценка.

Извор: CNBC