Германската економија благо се намали во третиот квартал бидејќи најголемата европска економија и понатаму е притисната од слабата куповна моќ и повисоките каматни стапки.

Бруто домашниот производ падна за 0,1% , соопшти Федералниот завод за статистика Дестатис.

Тековното заострување на монетарната политика на Европската централна банка и новите геополитички неизвесности ќе продолжат да влијаат на германската економија, рече Бжески.

„Германската економија се чини дека ќе остане во зоната на самракот меѓу мала контракција и стагнација не само оваа година, туку и следната година“, велат аналитичарите од ING.

Комерцбанк очекува германската економија повторно да се намали во зимската половина година.
„Потрошувачката веројатно нема да закрепне како што се надеваа оптимистите“, рече главниот економист на Комерцбанк Јоерг Кремер.

Потрошувачката на домаќинствата падна во третиот квартал, бидејќи високата инфлација продолжи да ја намалува куповната моќ на потрошувачите.

Повисоката инфлација од предвидената се смета за еден од главните ризици од страна на централните банкари, бидејќи може да ја продолжи кампањата за заострување на централните банки, задржувајќи ги каматните стапки повисоки подолго време.

Извор: Reuters