Романија и Албанија се економски најслободни земји меѓу 11 земји од Југоисточна Европа (ЈИЕ), покажува најновиот годишен извештај на Институтот Фрејзер во својот годишен извештај за економската слобода во светот во 2020 година.

Рангирањето го мери степенот на економска слобода во пет широки области – големината на владата: расходи, даноци и претпријатија; правна структура и безбедност на имотните права; пристап до здрави пари; слобода на меѓународно тргување; и регулирање на кредитот, трудот и бизнисот.

Изданието за економски слободи во 2020 година се заснова на податоци за 162 земји за 2018 година, најновата година за која се достапни сеопфатни податоци.

Романија е рангирана на 23-та позиција во вкупниот пласман, што е најдобро во целиот регион на Југоисточна Европа, Според Извештајот, високиот резултат на земјата претежно се должи на нејзините добри перформанси во однос на слободата на трговија со меѓународно ниво.

Албанија се искачи на 26-то место од 30-тата, најмногу заради добрата изведба во областа на пристап до пари.

Хрватска падна од 56 на 61 место поради неимпресивните перформанси во големината на владата и правната структура и безбедноста на областите со права на сопственост.

С.Македонија е рангирана на 71 позиција и има напредок од две места нагоре. Најдобро земјата е рангирана според регулативата (27 место), според големината на државата на 53 место. Најлошо рангирана Македонија е според законодавен систем и сопственички права, на 113 место и пристапот до здрави пари на 100 место.

Молдавија напредуваше најмногу меѓу земјите од ЈИЕ – на 78-то место од 97.
Според извештајот од оваа година, Хонг Конг повторно е на првото место, следен од Сингапур, Нов Зеланд, Швајцарија, Австралија и САД.

Јапонија е на 20-то место, а по неа следуваат Германија (21), Италија (51), Франција (58), Русија (89) и Кина (124).