Словенија очекува пад на БДП до 16% и двојно зголемување на невработеноста

Словенечката Централна банка проценува дека како резултат на пандемијата на Ковид-19, БДП (бруто домашниот производ) на Словенија може да падне помеѓу 6% 16%.

Според овие проценки, негативниот ефект на пандемијата ќе биде многу поголем отколку за време на глобалната финансиска криза во 2008 година кога Словенија имаше пад на БДП од 8%.

Во зависност од развојот на кризата, се очекува потрошувачката да падне помеѓу 2,4% и 9%, особено во секторите како што се трговијата на мало, туризмот и угостителството, транспортот и културата. и рекреација. Најголем пад на потрошувачката се очекува во вториот квартал годинава

Пакет за поддршка на економијата од три милијарди евра

Во зависност од развојот на кризата, бројот на вработените се очекува да падне помеѓу 1,8% и 4,7%, а истовремено се очекува да се зголеми стапката на невработеност дури двојно на годишно ниво.

Банката на Словенија предупредува дека реалниот пад на БДП, потрошувачката и вработеноста ќе зависат значително од ефективноста на мерките за ублажување на кризната, што словенечката влада го донесе минатата недела.

Станува збор за пакет мерки во вредност од три милијарди евра, насочени кон ублажување на негативните економски и социјални последици од вирусот корона, кој би важел до 30 мај, со можност за продолжување за уште 30 дена.