Граѓаните на Србија можат да влезат во земјата и да се движат без ограничувања со негативен тест PCR за корона вирус, не постар од 72 часа.
Доколку немаат тест со негативен резултат, сите српски граѓани, без исклучок, ќе треба да бидат во домашна изолација 14 дена.

Кризниот персонал за заштита на јавно здравје од заразни болести СОВИД-19 и препорача на Владата целосно да ги отвори границите за граѓаните на 4 соседни земји – Босна и Херцеговина, Албанија, Црна Гора и Северна Македонија.

Што се однесува до странските државјани, тие можат да влезат во Република Србија под два услови – негативен ПЦР тест за коронавирус не постар од 72 часа и потврда издадена од Комисија составена од претставници на Министерството за здравство, Министерството за градежништво, транспорт и инфраструктура, Министерството за надворешни работи и Министерството внатрешни работи.

Овој сертификат ќе може да се добие во амбасадата или конзулатот на Србија во земјата од која доаѓа странскиот државјанин.