Зголемувањето на каматните стапки, нестабилноста на пазарот и војната во Украина го направија значително поскапо финансирањето на стоковната трговија, принудувајќи ја индустријата да бара дополнителни 300 до 500 милијарди долари обртни средства за да продолжи да се движат суровините низ светот.

Секторот за тргување со стоки, кој пренесува суровини како нафта, гас, шеќер и злато низ светот, е моторот на глобалната економија.

Компаниите кои купуваат, продаваат и транспортираат светски природни ресурси се особено ранливи на зголемените каматни стапки, бидејќи тие се потпираат на банкарски линии за финансирање на нивните трговски зделки – од испорака на товар пченица или нафта до чување залихи на алуминиум.
Повисоките каматни стапки ги принудуваат трговците со суровини да размислат за некои зделки и да ги зголемат цените, во најновиот пример за тоа како периодот на брзо зголемување на каматите од страна на централните банки го преобликува глобалниот бизнис.

Како што растат каматите, дополнителните трошоци за еднонеделно патување или продолжено складирање во складиште или танкер ги прават одредени трговски рути многу помалку привлечни. Трошоците за финансирање може да диктираат дали се склучуваат зделки или не, а некои компании се обидуваат да ги пренесат трошоците на своите клиенти или целосно да излезат од некои трговски рути, пишува Bloomberg.

Притисокот врз трговците со стоки е само еден пример за тоа како крајот на ерата на евтини пари го менува деловниот свет.

Руската инвазија на Украина, пак, предизвика длабока промена во глобалните трговски текови – што често резултира со подолги, помалку ефикасни бродски рути.

Променетите трговски обрасци ја направија глобалната трговија на суровини помалку ефикасна и поскапа за финансирање и, исто така, веројатно ќе ја зголеми цената на стоките за потрошувачите, покажува новата студија на консултантската компанија McKinsey. Еден пример е јагленот, каде што цените се зголемија речиси тројно во текот на изминатата година. Европа сега увезува јаглен од Колумбија, Јужна Африка, Австралија и други места, заменувајќи го јагленот кој претходно беше увезуван од Русија. Бидејќи товарите мора да патуваат подолго, трошоците за финансирање растат.

Извештајот на McKinsey предвидува дека просечното време на испорака ќе се зголеми за 8 отсто, цените на енергијата ќе се зголемат за три пати, а трошоците за камати ќе се зголемат седум пати, помеѓу крајот на 2020 и 2024 година и дека барањата за обртни средства за тргување со стоки на глобално ниво ќе се зголемат помеѓу 300 милијарди долари. и 500 милијарди долари како резултат.