Во првите три месеци годинава, извозот на германската машинска индустрија достигна 43,6 милијарди евра. Номинално, тој е поголем за само 0,4% во однос на првиот квартал од 2021 година, покажуваат податоците на Германското здружение VDMA.

Додека извозно ориентираната германска машинска индустрија, една од клучните индустрии во земјата, порасна за 4,8% во првите два месеци од 2022 година, додека извозот падна за -6,2% во март.

Деловните очекувања нагло паднаа како резултат на војната во Украина. Покрај тоа, карантините во Кина ги влошија проблемите со синџирот на снабдување и предизвикаа тесни грла во снабдувањето поради подолгото време на испорака.

Извозот на машини и опрема од Германија во Кина се намали за -6,9%, на 4,5 милијарди евра во првите три месеци од 2022 година. Надежите за рано закрепнување на кинескиот пазар беа уништени со далекусежните рестриктивни мерки воведени во април оваа година.
VDMA предвидува нула раст на извозот на кинескиот пазар за 2022 година, кој е еден од најважните за германската машинска индустрија.

Од друга страна, бизнисот во САД значително зајакнал. Вредноста на извозот се зголемил за 13,9% во првите три месеци годинава, на 5,4 милијарди евра.

Извозот во Европската унија е намален за -2,9% на 18,9 милијарди евра во однос на истиот период лани.

Во првиот квартал од 2022 година, извозот на германски машини и опрема во Русија се намалил за дури 72,6%, извозот во Украина за -89,4% и извозот во Белорусија има пад од -62,9%.

Во 2021 година, овие три земји учествуваа со 3,8% од вкупниот извоз на германски машини и опрема, а во првиот квартал од 2022 година само 1,2%.

Покрај санкциите, недостатокот на можности за транспорт и ограничувањата поврзани со војната, многу компании значително ги намалија своите операции со Русија или целосно ги напуштија.