Украина објави дека го запира протокот на гас преку транзитниот нафтовод преку кој се превезува околу една третина од извозот на руски гас во Европа

Цените на природниот гас во Европа скокнаа денеска, откако Украина рече дека ќе го намали протокот од Русија низ нејзината територија.

Фјучерсите за природниот гас во Холандија, европскиот репер за гориво што се користи во греењето на домовите, индустриските процеси и производството на електрична енергија, се зголемија за 5,4% на 98,80 евра за мегават-час.

Украинскиот оператор на гасоводот соопшти дека обемот на трансфер на руски гас преку Украина во средата бил речиси 72 милиони кубни метри, во споредба со обемот од 124,6 милиони мм на 11 мај минатата година.

Операторот на мрежата во гасоводот на Украина во вторникот соопшти дека ќе го запре протокот на гас низ транзитната точка во регионот Луганск во Донбас, што претставува околу една третина од извозот на руски гас во Европа преку Украина.
Компанијата соопшти дека руските сили се мешале во техничките процеси во клучната инфраструктура на гасоводот.

Операторот на гасоводот рече дека повеќе гас може да тече низ посебната транзитна точка Суџа за да се компензира падот на протокот.

Украина остана главна транзитна рута за рускиот гас до Европа и по инвазијата на Москва.

Европа ги зајакнува своите енергетски залихи пред планираното ембарго на руската нафта ширум Европската унија. Некои земји-членки, особено Германија, се обидуваат да најдат алтернативни снабдувања со гас поради заканата од потенцијално прекинување на извозот на гас од Москва. И покрај овие потези, Европа сè уште е многу зависна од рускиот гас, чиј слуга тече низ Украина.