Стопанска банка донираше респиратор на Клиниката за инфективни болести

Пандемијата на COVID-19, новиот коронавирус, предизвикува нестандарден притисок врз здравствениот систем и здравствените работници. Оттука, најголема поддршка е потребна токму за нив и нивната пожртвуваност во грижатаза за болните и спречување на ширењето на болеста.

Оттука, во знак на поддршка, Стопанска банка АД – Скопје денес со Министерството за здравство потпиша Договор за донација на апарат за механичка вентилација – респиратор, наменета за Клиниката за инфективни болести во Скопје. Опремата во консултација со Министерството за здравство беше посочена како неопходна за третирање на заболените од COVID-19 кои покажуваат потешки симптоми на болеста.

Банката го исплати износот за набавка и испорака кон добавувачот кој прави максимални напори апаратот да пристигне во деновиве по што ќе биде предаден на располагање на Министерството и Клиниката.

Се надеваме дека донацијата ќе помогне во овој заеднички предизвик и дека сите граѓанисо разумно и совесно однесување ќе придонесат кон побрзо и полесно надминување на состојбата.