Глобалниот пазар на боровинки изнесуваше 8,3 милијарди долари во 2021 година и се предвидува дека ќе се зголемува со годишна стапка на раст (CAGR) од 3,5% за да достигне големина од 11,3 милијарди долари до крајот на оваа деценија.

Според Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) на Обединетите нации (ОН), глобалната трговија со боровинки беше проценета на 2,77 милијарди долари, заедно со обемот на извоз од над 459.000 тони во 2021 година. Во меѓувреме, вкупното производство на боровинки беше проценето на околу 1,79 милиони метрички тони во истата година.

Иако Кина е најголемиот производител на боровинки во светот, со годишно производство од 477.080 тони, земјата сето тоа го троши локално и не е главен извозник. Понатаму, земјата увезува боровинки од целиот свет за да ги исполни своите домашни потреби. Перу се појави како главен одгледувач и извозник на боровинки дури во последната деценија. За време на овој краток период, овошјето ја постигна разликата како второ најизвезувано овошје и зеленчук од јужноамериканската земја по вредност и дури го надмина извозот на авокадо. Севкупно, Перу е трет најголем производител на боровинки во светот, зад Кина и САД.

1.ПЕРУ

Извозна вредност на боровинки:
1.201.363.000 долари

Извозна количина на боровинки: 205.831 тони

Перу го зголемува својот фокус на извоз на своите боровинки на кинескиот пазар, кој во моментов е трет најголем извозен пазар за перуанските боровинки. Тоа е затоа што земјата може да добие подобри цени на боровинки од азискиот гигант. Големите европски земји и САД плаќаа 4,80 долари за килограм боровинки во последната сезона, додека Кина плаќаше 5,97 долари за килограм.

2.МЕКСИКО

Извозна вредност на боровинки:
 513.864.000 долари

Извозна количина на боровинки
: 58.034 тони

Мексико е еден од водечките производители и извозници на боровинки во светот. Земјата беше петти по големина производител на боровинки во светот, бидејќи произведе 66.482 тони боровинки во 2021 година. САД се примарна дестинација на мексиканските боровинки поради неговата близина што овозможува ефикасен транспорт и навремена испорака на боровинки.

3. МАРОКО

Извозна вредност на боровинки: 302.238.000 долари

Извозна количина на боровинки: 42.562 тони

Мароко секоја година произведува се повеќе боровинки. Мароканските земјоделци усвојуваат модерни техники на производство, вклучувајќи високи тунели и наводнување капка по капка, за да ги подобрат приносите и да ја продолжат сезоната на растење. Поради својата близина до Европа, земјата ги таргетира европските земји преку својот извоз.

4. САД

Извозна вредност на боровинки:
 289.514.000 долари

Извозна количина на боровинки
: 59.736 тони

САД произведоа над 351.130 тони боровинки во 2021 година, но тоа не беше доволно за да се задоволи целосната побарувачка на локалниот пазар бидејќи земјата остана нето увозник на повеќе од 199.000 тони. Боровинките се одгледуваат во различни држави низ целата земја, со главни производствени региони вклучувајќи ги Мичиген, Орегон, Вашингтон, Џорџија и Њу Џерси, меѓу другите.

5. ХОЛАНДИЈА

Извозна вредност на боровинки: 260.558.000 долари

Извозна количина на боровинки: 34.577 тони

Холандија ја обезбеди петтата позиција на нашата листа на најголеми извозници на боровинки во светот. Холандските боровинки се високо ценети по нивниот квалитет и се извезуваат на бројни пазари.

6. ШПАНИЈА

Извозна вредност на боровинки:
250.218.000 долари

Извозна количина на боровинки: 36.663 тони

Шпанија е трет најголем нето извозник на боровинки во светот, зад Мексико и Перу. Земјата имаше увозна сметка од 21 милион долари само во 2021 година.

7. ПОЛСКА

Извозна вредност на боровинки: 138.482.000долари

Извозна количина на боровинки: 24.880тони

Полска имаше годишен принос од 55.300 тони боровинки во 2021 година. Полските боровинки се извезуваат во различни земји, вклучувајќи ги Германија, Велика Британија, Холандија, Франција и други европски дестинации.

8. КАНАДА

Извозна вредност на боровинки:
99.812.000долари

Извозна количина на боровинки: 25.597тони

Канада е трет по големина производител на боровинки во светот, со годишна жетва од 146.551 тони во 2021 година. И покрај значителното производство, компанијата сè уште беше нето увозник од над 45.000 тони. Извозниот пазар за канадски боровинки е силен, а репутацијата на земјата за висококвалитетни боровинки придонесе за нејзиниот успех.

9. НОВ ЗЕЛАНД

Извозна вредност на боровинки: 48.332.000долари

Извозна количина на боровинки: 2.860тони

Нов Зеланд е лесно самодоволен бидејќи земјата произвела 3.680 тони боровинки во 2021 година и увезла незначителна количина од само еден тон. Новозеландските боровинки се извезуваат во различни земји, вклучувајќи ги Австралија, Кина, САД, Јапонија и Европа. Сезоната на берба на боровинки во Нов Зеланд обично трае од ноември до март.

10. ГЕРМАНИЈА

Извозна вредност на боровинки: 38.240.000долари

Извозна количина на боровинки: 5.778тони

После Германија, на листата најголеми извозници на боровинки во светот се наоѓаат Португалија со извоз вреден 38 милиони долари, Франција со извоз од 36,2 милиони долари, Италија со извоз од 23,4 милиони долари, Романија со извоз од 14,6 милиони евра, Австрија со извоз од 9,6 милиони долари, Латвија со извоз од 8 милиони долари, Шведска со извоз од 5,4 милиони долари, Белгија со извоз од 2,6 милиони евра, Естонија со извоз од 1,6 милиони долари и Чешка Република со извоз од 1,1 милиони долари.

Германија, со својот силен земјоделски сектор и големиот потрошувачки пазар, е деветти по големина производител на боровинки во светот, со производство од 15.640 во 2021 година. Поради растечкиот модел на потрошувачка, земјата беше нето увозник на 35.628 тони боровинки . Боровинките првенствено се увезуваат од Шпанија, Холандија, Полска и Чиле.