Европските регистрации на нови автомобили скокнаа за 15,2% во јули, 12-ти последователен месец на раст бидејќи автомобилската индустрија закрепнува од проблемите со синџирот на снабдување поврзани со пандемијата, покажаа податоците од Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) во средата. Регистрациите на нови автомобили достигнаа 851.156 единици и повеќето пазари забележаа солиден раст, вклучувајќи ги и четирите најголеми: Франција (+19,9%), Германија (+18,1%), Шпанија (+10,7%) и Италија (+8,7%)

Продажбата на електрични возила скокна за 60,6%, продолжувајќи го растот поттикнат од субвенциите во голем број земји од Европската унија. Електричните возила учествуваа со 13,6% од сите продажби на нови автомобили, раст од под 10% во јули 2022 година.

Повеќето пазари во ЕУ значително пораснаа со двоцифрени и троцифрени процентуални добивки, вклучувајќи ги двата најголеми, Германија (+68,9%) и Франција (+32,4%). Белгија забележа најголема продажба на електричните возила со импресивен раст од 235,9%.
Plug-in хибридите, кои имаат и мотор со согорување и голема батерија, учествуваат со 7,9% од продажбата, додека едно од четири возила што се продаваат во ЕУ е целосен хибрид.

Помеѓу нив, моделите на бензински и дизел мотори сочинуваа нешто помалку од 50% од продажбата. Дизел возилата, кои сами сочинуваа повеќе од 50% од продажбата на нови автомобили во 2015 година, учествуваа со нешто повеќе од 14% од продажбата во јули.

Најдобриот европски продавач на автомобили Volkswagen забележа пораст од 17,9% во продажбата во јули, објави ACEA, додека BMW и Renault забележаа раст на продажбата од 22,5% и 16,9%, соодветно.
Но, Stellantis која се бореше со логистички проблеми и испораки на автомобили во Европа, забележа пад на продажбата од 6,1% во јули.

Од јануари до јули 2023 година, регистрациите на нови автомобили во ЕУ се зголемија значително (+17,6%), со вкупно 6,3 милиони единици. И покрај индикациите за закрепнување на европската автомобилска индустрија од прекините на снабдувањето поврзани со пандемијата, обемот на продажба во првите седум месеци сè уште за 22% помал од обемот на продажби во 2019 година. Има двоцифрен процентуален раст на повеќето пазари во текот на овој седуммесечен период, вклучително и четирите најголеми: Шпанија (+21,9%), Италија (+20,9%), Франција (+15,8%) и Германија (+13,6%).

Гледано по производители, Tesla има најголем раст на продажбите во првите седум месеци од 134%.

Извор: ACEA