Глобалниот раст на реалниот БДП ќе достигне 5,1% во 2021 година, при што развиените и напредните економии ќе имаат раст од 6,1% и 3,8%, според компанијата за истражување на пазарот „Еуромонитор Интернешнл“.

Наодите од извештајот Euromonitor’s Global Recovery Tracker укажуваат дека од десетте најголеми економии, Кина и Индија ќе закрепнат најбрзо, додека економиите на Велика Британија и Бразил ќе закрепнуваат најдолго.

Индија ќе го предводи економското закрепнување во светот со пораст на БДП кој треба да достигне 9% во 2021 година, поддржан од 12,5% зголемување на приватната потрошувачка за време на празничната сезона на крајот на оваа година.
На второ место е Кина, чиј раст на БДП се предвидува да биде 7,5% во 2021 година. Индустрискиот и услужниот сектор на земјата веќе се опоравија до октомври 2020 година, нејзините приватни и потрошувачки сектори го следат примерот, што сигнализира забрзување на закрепнувањето.

Во Велика Британија, ситуацијата со Ковид -19 и Брегзит предизвикува неизвесност за иднината и дава дополнителен шок на економијата.
Гидриус ​​Сталенис, економист во „Еуромонитор Интернешнл“, вели:
„Неуспешните преговори за Брегзит ќе го стагнираат економскиот раст на Велика Британија. Меѓутоа, ако компаниите се подготват подобро за Брегзит без договор, економијата во Велика Британија може да порасне околу 4% во 2021 година “.

Во Бразил, додека секторите енергетика и транспорт се уште се слаби, секторите за производство и производство покажуваат знаци на делумно закрепнување на економијата, предвидувајќи раст на БДП од 3,2% во 2021 година, еден од најниските во светот.
Стареењето на населението е уште еден фактор што придонесува за релативно побавна стапка на закрепнување во напредните економии, како што се Јапонија, Италија и Франција.

Извор: Euromonitor International