Компанијата за контенерски бродски транспорт Мaersk очекува „исклучително силните“ перформанси забележани во првиот квартал да продолжат до крајот на годината, водени од големата побарувачка за контејнери за испорака од Кина кон САД, соопшти денеска бродскиот гигант.

„Силната побарувачка доведе до тесни грла, како и до недостаток на капацитет и опрема што ги зголеми цените на товарот до рекордно високи нивоа“, рече извршниот директор Сорен Ску.
Тие фактори го поттикнаа Maersk минатата недела да ги зголеми своите изгледи за цела година на заработката пред камати, даноци, амортизација и амортизација (EBITDA) на 13 до 15 милијарди долари, од претходно проценетите 8,5 до 10,5 милијарди долари.

Maersk, најголемата светска компанија за испорака на контејнери, го потврди растот од 30% на приходите во првиот квартал и ги повтори своите оптимистички перспективи за профит за 2021 година.

Компанијата соопшти дека EBITDA се зголемил повеќе од двојно во периодот до 4 милијарди долари, во согласност со прелиминарните бројки објавени минатата недела.

Исто така, ја крена прогнозата за раст на глобалната побарувачка на контејнери на 5% до 7%, од претходните 3% до 5% раст.

„Сега очекуваме моменталната динамика да трае и во четвртиот квартал“, рече Ску.

Големите трговци и производители, вклучително и Puma и Signify, рекоа дека метежот во пристаништата, недостигот на контејнери и постојаните доцнења на каналот Суец предизвикуваат проблеми во транспортот на производите произведени во Азија на клучните пазари.

„Пандемијата продолжува да влијае на индустријата со привремен економски напредок заедно со значајни оперативни предизвици“, рече Скуу.